13/05/2009

Na Galiza, em galego!

Aquest 17 de maig, Dia das Letras Galegas, volem fer saber al poble català, així com a la immigració gallega en aquest país, que a Galiza estem visquent un autèntic genocidi cultural pel que fa al nostre idioma. Els successius governs autonòmics per activa o per passiva, depenent del seu color, han transformat el gallec d’una llengua minoritzada a una llengua ja minoritària al nostre país, segons les últimes dades que disposem. Ara és Feijoo (PP), amb el seu espanyolisme feroç i explícit; abans era el bipartit (PSOE-BNG) amb una absoluta manca d’ambició en aquesta matèria, conformant-se amb un decret d’ensenyament insuficient i reiteradament inaplicat, quan ja hi ha experiències d’immersió lingüística dins el marc de l’Estat Espanyol. Els partits polítics amb representació parlamentària a Galiza, quan no s’impliquen en l’eliminació de la nostra llengua, senzillament assisteixen a l’espectacle de la seva mort.
És per això que cridem a la mobilització el dia 17 a les Rambles, com a mostra de suport a la plataforma Galego sempre mais i a tots els punts del seu manifest:
  • Afirmant que és una fal·làcia que existeixi una imposició del gallec.
  • Reclamant l’abolició del sistema legal que subordina el gallec al castellà.
  • Afirmant l’existència d’un conflicte lingüístic a Galiza davant de l'opinió generalitzada que insisteix en negar-ho.
  • Reivindicant que la normalització lingüística és un dret col·lectiu inalienable.
  • Denunciant el continuisme del govern anterior amb l’etapa de Fraga.
  • Reclamant la inserció plena de Galiza a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa.
  • No quedant a l’espera d’una improbable salvació institucional.
  • Lluitant contra la dependència cultural de Galiza respecte del món hispà.
  • Apostant per un homenatge al galleguista Ricardo Carvalho Calero en un proper Dia das Letras, com a mostra de rebuig a la marginació de les persones que defensen la unitat del galaicoportuguès.
A més volem exigir la retirada d'ajuts i convenis per a la promoció del gallec a tots els mitjans de comunicació que l’ignoren. És a dir, a gairebé tots.
També volem solidaritzar-nos amb les 17 persones imputades per participar a la protesta del 8 de febrer a Compostel·la, contra la marxa de l’odi lingüístic; marxa impulsada per col·lectius de la ultradreta espanyolista i de nul·la credibilitat democràtica. Reclamem la retirada dels càrrecs i del procés. Perquè per a l’Espai Gallec dels Països Catalans defensar la llengua no és cap delicte.

Contra la imposició del castellà
Gallec sempre més

Galego Sempre Mais - manifestació 17 de maig a Compostel·la, Galiza, a les 12h15
Defensem la llengua gallega - concentració 17 de maig a Barcelona, PPCC, a les 12h

Sem comentários: